Naglfar Mindview Sept1998

Naglfar betekende in de Noorse mythologie 'Schip des Doods', maar een paar millennia later staat Naglfar voor een kwalitatief goed potje melodieuze death metal uit Zweden. De vijf Zweedse heren lieten zich drie jaar geleden al eerder opmerken met hun uitstekend debuut 'Vittra'. Nu openen ze een nieuw hoofdstuk in hun muzikale carrière met de nieuweling 'Diabolical'. Maar eerst wilde ik van zanger Jens Rydén weten wat er allemaal gebeurde in die lange periode tussen hun debuut en 'Diabolical'...


"Bijna onmiddellijk na de opnames van 'Vittra' verliet onze drummer de groep. We hadden immense problemen om een vervanger te vinden. Voor onze optredens maakten we gebruik van enkele sessiemuzikanten zoals Morgan van Auberon en Johan van Disorge. Uiteindelijk heeft het bijna twee jaar geduurd vooraleer we onze nieuwe drummer Mattias tegen het lijf liepen in een bar. We hadden het bijna opgegeven."

Maar ondertussen zaten jullie niet op jullie luie krent, neem ik aan?

Nee zeker niet, we namen het Iron Maiden-nummer "The Evil That Men Do" op voor een tribute-cd en we coverden het Kreator-nummer "Pleasure To Kill", wat waarschijnlijk op de Japanse versie van 'Diabolical' zal verschijnen. Met onze nieuwe drummer trokken we de studio in en namen twee nummers op, om de studio uit te testen en te verkennen. Ons label, War Music, vond het echter een goed idee om die ook uit te brengen op de 7"-ep "When Autumn Storms Come". Die twee nummers staan dus ook op het nieuwe album, maar dan in een andere versie natuurlijk.

Hoe kwam het nieuwe album tot stand?

Wel, toen we zonder drummer zaten, ging het repeteren en het schrijven van nieuwe nummers moeizamer. Maar uiteindelijk is het toch gelukt. De opnames zelf verliepen goed, omdat we op voorhand goed wisten wat we wilden en hoe we gingen klinken. Al loopt er altijd wel iets verkeerd wanneer je in de studio zit. We zijn bijzonder tevreden met het eindresultaat. Het is agressiever dan al ons vorig werk, maar nog steeds melodieus. En al hebben we onze stijl een beetje aangepast, ik hoop dat de mensen ons nog steeds herkennen.

Hoe willen jullie je dan onderscheiden tussen die honderden Zweedse death/black bands?

Pfff, wanneer wij onze muziek maken, schrijven we gewoon wat goed in ons gehoor ligt. We claimen niet datons album zó origineel is, dat geen enkele band op de ganse wereld klinkt zoals ons. Ik weet wel dat er veel groepen in Zweden rondlopen die min of meer dezelfde soort muziek spelen, maar ik denk toch dat we een eigen sound hebben. Maar dat is zeker niet ons hoofddoel.

Jullie gaan ook op tour met Deicide en ons eigenste Ancient Rites?

Ja, daar kijken we erg naar uit. De tour bevat een breed spectrum van de verschillende substijlen van death metal. Ook Brutal Truth, Six Feet Under en Amon Amarth zitten op die tour, dus het zal zeker en vast de moeite lonen, zowel voor black als death metal fans.

Na deze wijze woorden babbelden we nog wat verder over hun platenmaatschappij en het Internet en peilde ik naar de toestand van hun Zweedse collega's Dissection. Het blijkt dat de rechtszaak van Jon rond deze tijd (mei) zal voorkomen en dat het allemaal niet zo'n grote mediahype geworden is, wat de scene een hoop negatieve publiciteit bespaard. In tegenstelling tot wat er een paar jaartjes geleden gebeurde in Noorwegen...